TUULA AHVENVAARA 23/8 – 10/9/2017

Loading Map....

Date & Time
23/08/2017 - 10/09/2017
12:00 am

Location
AVA Galleria

Categories


Suokukon paluu

Suon huumaava tuoksu valtaa aistit, suokukot hyppelevät paljaitten jalkojeni ympärillä. Suon pehmeä aluskasvillisuus tukee kevyesti kävelyäni.

Tämä muistikuva on syöpynyt lähtemättömästi mieleeni, siihen olen voinut palata aina uudelleen ja uudelleen elämän varrella.

Suo merkitsi nuoruudessani minulle kihelmöivää jännitystä. Se oli taikaa, turvaa, seikkailua, arvaamatonta kohtaamista, pyhiinvaelluspaikkaa sunnuntai-iltaisin valoisassa Lapin suomaisemassa. Rimpisuolla loikin pitkiä harppauksia turpeelta toiselle, suo kantoi ja lämmitti, pehmeä tuuli vilvoitti. Näin mielikuvissani haltiattaria ja peikonpoikasia, jotka kutsuivat leikkiin.

Ainoa ei rakkauteni aapasuohon ole, kansanperinteestä, kirjallisuudesta ja taiteesta voi ammentaa paljon suon kulttuuriperintöä. Suosta saadut elämykset ovat vahvoja monelle ihmiselle.

Nyt vuosikymmeniä myöhemmin soiden kohtalo on vaarassa. Ilmakkiaapa, nuoruuden pyhiinvaelluspaikkani on lähellä moottoritietä. Ilmakkiaapa ja lähellä oleva Ilmakkijärvi on suojelualueita kyllä mutta saavutettavissa ilman vaivaa, lintutornikin on ihan tien vieressä.

Kotikyläni lähellä Kersilön kylässä sijaitsee Viiankiaapa, joka on myös suojelualue. Nyt Viiankiaavan kohtalo on vaakalaudalla. Sieltä on löydetty jopa Euroopan suurin malmialue, ja ylikansalliset kaivosyhtiöt havittelevat kaivosta Viiankiaavalle. Hiljaisuudessa asiaa varmaankin valmistellaan ja voi vain pelätä mitä Viiankiaavalle tapahtuu tulevaisuudessa.

Tunsin tarpeelliseksi kuvata töissäni suon vahvaa merkityksellisyyttä ja samalla kannan huolta soiden tulevaisuudesta. Lyhytnäköinen hyödyntavoittelu ja ainutlaatuisten soiden tuhoaminen ei voi eikä saa tapahtua.

Tuula Ahvenvaara